Hoppa till sidans innehåll

Att vara funktionär

17 JAN 2017 11:13
  • Skapad: 17 JAN 2017 11:13

Att tävla och att besöka tävlingar är kul och lärorikt. Varje år genomför vi på föreningen ett antal tävlingar. De kan vara av olika slag så som klubb- eller träningstävlingar, men också lokala, regionala och nationella tävlingar. Varje ridlektions-dag och medlem som har löst tävlingslicens har blivit tilldelad några tävlingsdagar då man får i uppgift att hjälpa till med något. På varje tävling finns det en tävlingsledare som är ansvarig och till den personen kommer du att kunna vända dig om du har några frågor.  

Tävlingsledare: den här personen ansvarar för tävlingen innan, under och efter tävlingen. Tillsammans med överdomare och säkerhetsansvarige på tävlingen utgör de tävlingsledeningen. 

Sekretariat: Här är man spindeln i nätet. Tar emot alla anmälda, kollar mät- och vaccinationsintyg, tar betalt, svarar på frågor, ordnar med start- och resultatlistor mm. Här sköts det mesta genom Tävlingsdatabasen, ett enkelt och tydligt program som ordnar med listor, anmälningar och betalningar redan innan själva tävlingen drar igång. Lite datavana är bra att ha, men det finns uppgifter även för den som inte är så haj på datorer.

Speaker: Den här personen ser allt. Men pressenterar nästa tävlande ekipage, tackar den som har ridit färdigt, informerar om tider och annat som kommer upp under tävlingsdagen som behöver informeras om. 

Domarsekreterare: Den här personen är dressyrdomarens högra hand och anteknar allt som domaren säger på dressyrprotokollet som sedan den tävlande ryttaren ska få.

Domarassistent: Vid hoppningen har domaren assistenter i domartornet. De håller koll på tiden och anteknar antal fel som ryttaren gör. Dessa personer har också koll på tidtagningsmaterialet nere på banan och ska se till att all tekniskt utrustning fungerar. 

Parkeringsvakt: Hälsar alla välkomna, dirigerar bilar och transporter och ser till att de parkerar på rätt ställe. Håller rent och snyggt på parkeringsplatsen och ser till att alla sköter sig. Här är åldersgränsen 18 år och man är alltid minst två personer.

Framridning/Framhoppning: Ser till att det inte är för många ekipage samtidigt inne på framridningen, har koll på startlistan så att man kan ropa in nästa ekipage som får komma in på framridningen och att ryttarna håller sig till de regler som finns i Tävlingsreglementet (TR). Överdomaren eller domaren på tävlingen kontaktas vid misstanke om regelbrott. Här är åldersgränsen 16 år och man står alltid två personer.

Banpersonal: Plockar upp rivna hinder, krattar, mäter, flyttar hinder etc. Här är åldersgränsen 16 år och man är oftas 5-6 personer inne på banan.

Banchef: På banan finns en person som leder arbetet. Ser till att rätt material finns på rätt plats och följer tävlingsreglementets regler. Här gäller det att ha koll på hur det fungerar med banhoppning, avstånd, höjder och längder. Man är banbyggarens högra hand. 

Flaggare: På hoppaban finns start och mål (sk. linjer). Vid varje linje står en flaggare med en flagga för att markera linjen och flagga när ekipaget passerar linjen. Här är åldersgränsen 16 år och man är oftas 3 personer inne på banan.

Prisutdelning: Lägger fram priser och delar ut dem vid prisutdelningen inne på banan. Här är åldersgränsen 16 år och man jobbar tillsammans med sekretariatet. 

Cafeterian: Serverar personal, ryttare och besökare med mat, fika, kaffe och allt annat som håller oss glada och mätta under tävlingsdagen. 

In och utsläpp: Är precis som det låter, man släpper in och ut ekipage till och från tävlingsbanan och håller koll på att det är rätt ryttare som kommer in på banan. Här är åldersgränsen 16 år och man är två stycken 

Förberedelser dagen innan: Allt händer inte på tävlingsdagen. Saker måste förberedas också. Byggas hinder, sätta upp staket, fixas med cafeterian och bäras datorer till sekretariatet. Här är alla välkomna, ju fler vi är ju bättre!

Åldersgränserna är till för säkerheten. Vissa uppgifter är ganska tunga. Även om ingenting har hänt så behöver vi konstant arbeta på säkerheten på våra tävlingar. Både får våra ryttare men också för er funktionärer. Därför kommer en stort ansvar läggas på er föräldrar att hjälpa till (tillsammans med era barn i den mån det går). När ditt 4 åriga barn står på in/utsläpp menar vi inte att hen ska göra utföra uppgiften, det är du som förälder.

Men jag/vi har ingen hästvana. Det är ingen fara. Många av uppgifterna kräver ingen häst vana. Vid tex in/utsläpp så behöver du ingen hästvana. Du som funktionär får inte hjälpa ekipaget in eller ut på banan. 

När du blir tilldelad ett pass på en tävlingsdag får du gärna höra av dig om du har frågor. Tveka inte att höra av dig om du funderar över något This is a mailto link

Skribent: Malin Lundström
E-post: Adressen Gömd

Vill du börja rida hos oss?

Maila dina kontaktuppgifter så kontaktar vi dig så snart vi har en tid att erbjuda!
Vi erbjuder ridundervisning på olika nivåer:

Ridlekis för barn från 3 år
Nybörjare barn/ungdom
Barn, ungdomar och vuxna med ridvana
Hoppgrupper för Ponny/ Häst
Trimgrupp i dressyr
Fredagsaktivitet (löshoppning m.m) se separata anslag på Facebook 

Kontakta oss
Mail:
 This is a mailto link

Fakturafrågor mailas till:
This is a mailto link

Kontakt verksamhetschef:
This is a mailto link

Tillfälligt nedlagd telefontid.
Vid frågor, kontakta oss via mail
så hör vi av oss så snart vi kan!

 

SRF samarbetar med

I samarbete med Hälsokällan i Sunne

                   SUNNE

  

Våra tävlingar 2021

 Se Facebook för datum och TDB för proppar! 

 

Länk till anläggningsskiss

 

Info om våra Pay and Jump

Ge ett bidrag via när du spelar på Svenska Spel via Gräsroten

 

Postadress:
Sunne RF - Ridsport
Häljeby 81
68691 Sunne

Kontakt:
Tel: 0565711267
E-post: This is a mailto link